Jump to content


Photo

De Boeck, Glen (1995-2004)

Boeckie

  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 Gascar

Gascar
  • Administrators
  • 5,430 posts
  • My team:RSCA
  • Favorite Team:
    Juventus

Posted 20 April 2013 - 13:14

glen_de_boeck.jpg

 

Date of birth: 22.08.1971 in Reet
Nationality:  Belgium
Position: Centre back
Height / Weight: 190 cm / 78 kg
International: 36 caps ,1 goal (1993-2002) [WC'98,WC'02]
Youth clubs: Boom FC (79-89)
Nickname: "Boeckie"
First appearance: 16.09.1995 : Anderlecht v Waregem
Last appearance: 27.11.2004 : Anderlecht v Westerlo

 

8664376411_9ccc230ab2_b.jpg

 


 

Glen De Boeck est un ancien footballeur belge devenu entraîneur, né le 22 août 1971 à Boom ( Belgique).

Il a évolué au poste de défenseur au FC Malines puis au RSC Anderlecht. Lors de la saison 2004-2005, Glen se voit devant une longue révalidation pour la deuxième saison de suite. Des médecins du club lui avaient dit qu'un nouveau retour en tant que joueur compétitif était possible et De Boeck avait encore un contrat de joueur jusqu'en juin 2006. Cependant, quand Frank Vercauteren éxige auprès du conseil d'administration du club un adjoint comme condition pour prendre le relai comme entraîneur, la direction propose à De Boeck de le devenir. Un contrat comme entraîneur adjoint jusqu'en juin 2007 lui attendrait, son contrat comme joueur serait alors dissous. De Boeck accepte cette proposition et par conséquence arrête soudainement son carrière de joueur.

Il a été 36 fois international de 1993 à 2002.

Il a été entraîneur adjoint de l'équipe A et des espoirs à Anderlecht de 2005 à 2007.
 

  • Champion de Belgique en 2000, 2001 et 2004 avec le RSC Anderlecht
  • Vainqueur de la Supercoupe de Belgique en 2000 et 2001 avec le RSC Anderlecht
  • Vainqueur de la Coupe de la Ligue en 2000 avec le RSC Anderlecht

 

Carrière als speler

Boom FC

Glen De Boeck sloot zich in 1979 aan bij Boom FC. De Antwerpenaar doorliep er alle jeugdreeksen en maakte in het seizoen 1990/91 onder trainer Rik Pauwels zijn officieel debuut voor de toenmalige tweedeklasser. De 20-jarige De Boeck was in die dagen bij Boom een ploegmaat van onder meer Dirk Vekeman, Peter Van Wambeke en Roger Lukaku. Het daaropvolgende seizoen werd de libero een titularis. Boom eindigde als vierde en wist via de eindronde de promotie naar eerste klasse af te dwingen.

KV Mechelen

De Boeck werd aanzien als een van de revelaties uit tweede klasse en versierde in de zomer van 1992 een transfer naar eersteklasser KV Mechelen, waar hij een teamgenoot werd o.a. Michel Preud'homme, Koen Sanders en Alex Czerniatynski. In het team van trainer Fi Van Hoof toonde hij reeds in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 1992/93 zijn waarde: Mechelen versloeg Cercle Brugge met 6-2, na onder meer twee doelpunten van De Boeck. In geen tijd ontpopte hij zich tot een sterkhouder bij de Maneblussers, waardoor hij ook in eerste klasse een revelatie werd.

De persoonlijke prestaties van de centrale verdediger waren weliswaar uitstekend, zijn team maakte op sportief vlak een moeilijke periode mee. Na de Europese en nationale successen eind jaren 80 draaide voorzitter John Cordier de geldkraan dicht. Tal van titularissen trokken naar rechtstreekse concurrenten of buitenlandse competities waardoor Mechelen terugzakte naar de middenmoot. De Boeck eindigde in 1994 op een achtste plaats. Nadien trok het bestuur Walter Meeuws aan als nieuwe coach, maar ook hij kon de club niet naar nieuw succes leiden.

RSC Anderlecht

In 1995 maakte de stijlrijke verdediger de overstap naar RSC Anderlecht. De club had net drie opeenvolgende landstitel veroverd, maar kende in de zomer van 1995 een moeilijke seizoensstart. Trainer Herbert Neumann werd al na enkele weken ontslagen, waarna Raymond Goethals tijdelijk het roer overnam. Uiteindelijk haalde het bestuur de Nederlander Johan Boskamp terug. Onder Boskamp vormde De Boeck samen met Georges Grün het centrale duo in de defensie.

Het Bosman-arrest en het uitlekken van de Nottingham Forest-affaire zorgden ervoor dat Anderlecht het midden jaren 90 het op financieel vlak zwaar te verduren kreeg. Ook voor De Boeck zelf was het zware periode, de verdediger kwam in het seizoen 1996/97 amper aan spelen toe door een ernstige blessure aan de rechterknie. Hij werd drie keer geopereerd. Een jaar later werd René Vandereycken hoofdcoach en werd de libero opnieuw een vaste waarde. Sportief ging het Anderlecht niet voor de wind. Vandereycken werd ontslagen en ook zijn opvolger Arie Haan kon niet voor beterschap zorgen. In september 1998 namen Jean Dockx en Frank Vercauteren de leiding over. Ondanks de vele trainerwissels bleef De Boeck een titularis.

In 2000 veroverde hij met Anderlecht zijn eerste landstitel. De nieuwe coach Aimé Antheunis maakte van De Boeck en Lorenzo Staelens het nieuwe centrale verdedigingsduo van paars-wit, dat zich in augustus 2000 ook wist te plaatsen voor de UEFA Champions League. In de laatste voorronde schakelden De Boeck en zijn ploegmakkers FC Porto uit. In de heenwedstrijd tegen de Portugese topclub kwam het tot een hevige botsing tussen De Boeck en Staelens. Beide verdedigers keken naar een hoge bal en merkten elkaar niet op. De Boeck brak zijn neus en miste door het incident de belangrijke terugwedstrijd. Voor de groepsfase van het kampioenenbal raakte De Boeck wel fit. Anderlecht won in de groepsfase van onder meer Manchester United en PSV en plaatste zich zo voor de tweede groepsfase. Daarin werd het derde ondanks thuiszeges tegen Lazio Roma en Real Madrid.

Toen Staelens in januari 2001 vertrok, nam De Boeck de aanvoerdersband over. De nieuwe kapitein van Anderlecht veroverde enkele maanden later zijn tweede titel op rij. In 2004 werd de net geen 34-jarige centrale verdediger onder toenmalig coach Hugo Broos voor de derde keer kampioen, al was hij dat seizoen door een nieuwe knieblessure en de ontbolstering van Vincent Kompany niet veel aan spelen toegekomen. Walter Baseggio werd in zijn afwezigheid kapitein.

Na een maandenlange revalidatie keerde De Boeck terug, maar al snel sloeg het noodlot toe. In november 2004, enkele maanden na zijn vorige blessure, raakte hij weer ernstig gekwetst aan de knie. De verdediger die nog een contract had tot 2006 zette uiteindelijk in februari 2005 een punt achter zijn spelerscarrière.

Nationale ploeg

Op 6 oktober 1993 debuteerde Glen De Boeck als Rode Duivel. Van bondscoach Paul Van Himst mocht hij toen een volledige interland afwerken tegen Gabon. De toenmalige libero van KV Mechelen mocht enkele maanden later wel niet mee naar het WK in de Verenigde Staten.

Zijn eerste grote toernooi speelde hij pas vier jaar later. Onder bondscoach Georges Leekens maakte hij deel uit van de selectie voor het WK 1998 in Frankrijk. In het tweede duel van de groepsfase, tegen Mexico, mocht hij invallen voor aanvoerder Franky Van der Elst. België vloog er na de groepsfase uit.

Voor Euro 2000, dat door België en Nederland georganiseerd werd, werd De Boeck gepasseerd door bondscoach Robert Waseige. Hij noemde de tandem Staelens-De Boeck niet wendbaar genoeg. Maar twee jaar later nam Waseige hem wel mee naar het WK in Japan en Zuid-Korea. Het eerste duel, tegen gastland Japan, miste hij door een enkelblessure. In de volgende wedstrijden van de groepsfase startte hij telkens in de basis. België nam het een ronde later op tegen Brazilië. De Boeck speelde niet mee door een rugblessure.

Op 21 augustus 2002 namen de Duivels het in een vriendschappelijk duel op tegen Polen. De Boeck mocht aan de rust invallen voor Daniel Van Buyten. Het was zijn laatste interland. De Boeck speelde in totaal 36 keer voor de nationale ploeg. Op 18 mei 2002, in een oefenduel tegen regerend Europees en wereldkampioen Frankrijk, scoorde hij zijn enige doelpunt voor de Rode Duivels. België won de wedstrijd met 1-2.

Carrière als trainer RSC Anderlecht

In februari 2005 werd Hugo Broos bij Anderlecht vervangen door zijn assistent Frank Vercauteren. De toen geblesseerde De Boeck zette vervolgens een punt achter zijn carrière om hulptrainer te worden onder Vercauteren. Onder leiding van het tweetal werd Anderlecht eerst vice- en vervolgens landskampioen. Aan het einde van het seizoen 2006/07 kreeg de gewezen verdediger van het bestuur te horen dat zijn contract niet verlengd zou worden. Hij werd opgevolgd door Ariël Jacobs.

 

855.jpg6584.jpg