Jump to content


Photo

Jean Van Hauwermeiren

Jeanke Foto

  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 Gascar

Gascar
  • Administrators
  • 5,430 posts
  • My team:RSCA
  • Favorite Team:
    Juventus

Posted 16 April 2013 - 19:54

jean4.jpg

 1927-2006

 

C’est avec la plus grande tristesse que le RSC Anderlecht a été informé aujourd’hui, dimanche 15 octobre 2006, du décès de Jean Van Hauwermeiren, mieux connu sous le nom de Jeanke Photo. Jeanke, présent au quotidien au Sporting d’Anderlecht depuis quarante ans, est décédé inopinément à son domicile ce midi. Jeanke Photo était né le 6 août 1927 et avait donc 79 ans.

Le football était sa passion. En plus de son grand enthousiasme quotidien pour le Sporting d’Anderlecht, il était également toujours de la partie quand les Diables Rouges devaient disputer une rencontre. Pour son ardeur quotidienne et bénévole, il avait d’ailleurs récemment encore reçu un prix de l’UEFA. Par la présente, le RSC Anderlecht veut témoigner sa plus grande sympathie à la famille et aux amis de Jean.

Jeanke, tu nous manqueras !

 

“Bonjour Monsieur David. Ci-joint quelques photos “souvenirs”. Amicalement et sportivement” Getekend: Jeanke Photo. Het kaartje dateert van enkele weken geleden. Bijgevoegd een foto van ondergetekende met Gilles De Bilde, RTBF sportchef Michel Lecomte (chef sport RTBF) en onze echtgenoten op het gala van de Profvoetballer van het jaar.

Jean Van Hauwermeiren is onlosmakelijk verbonden met RSC Anderlecht en draagt als geen ander de Brusselse ziel uit. Jeanke was de goedheid zelve. Hij zwanzde graag en hield van alle voetballers. Enkele maanden geleden maakten we een reportage bij hem thuis over zijn binding met Sporting en de nationale ploeg. Aan de hand van zijn indrukwekkend archief deelde de kranige zeventiger zijn mooiste souvenirs met de RSCA TV filmploeg. Jeanke was een gevoelsmens. Hij kreeg tranen in de ogen toen we polsten naar zijn meest onvergetelijke voetbalmoment.

Zoals steeds stond hij tussen een grote schare supporters om foto’s het maken van spelers die het stadion verlieten. Toen de zeventienjarige Vincent Kompany - nog zo'n echte Brusselaar - buiten stapte liep hij recht op Jeanke af en gaf hem zijn trui. “Jeanke, pour toi, pour tout ce que tu fais pour nous”. Zomaar, spontaan, als eerbetoon…Jeanke was er twee jaar later nog steeds door ontroerd. Ik nog steeds.

Jeanke laat een zoon achter en duizenden voetbalwezen.

 

http://davidsteegen....ag/jeanke photo

 

Meer dan 40 jaar was Jean Van Hauwermeiren dagelijks te vinden op RSC Anderlecht, waar hij op vrijwillige basis dienst deed als hulp van de trainers. Hij nam die taak ook op zich bij de trainingen van de Rode Duivels.

Sporting Anderlecht laat weten dat het met grote droefheid het overlijden heeft vernomen. Ook tal van Anderlechtspelers reageren verslagen. Zo ook Bart Goor en Yves Vanderhaeghe:

"Jeanke Photo was een monument bij de club en bij de Nationale ploeg. Het was iemand die altijd goedgeluimd was en iemand die zich 100% inzette op trainingen: ballen rapen, drank meebrengen... allemaal vrijwillig. Hij had een hele goeie band met de spelers, gaf zijn foto's aan iedereen en hij zal altijd in ons hart blijven", aldus Goor.

Yves Vanderhaeghe: "Voor mij was Jean Photo iemand die altijd klaar stond voor de spelers, zowel bij de Nationale ploeg als bij Anderlecht. Je kon hem alles vragen en hij stond altijd klaar. En hij zou zijn naam niet waardig zijn als hij niet altijd foto's aan iedereen gaf. Hij behandelde iedereen gelijk en beschouwde hen als een grote familie."

Ook ex-manager van Anderlecht Michel Verschueren herinnert zich Jeanke als een uniek persoon:
"Jeanke was een joviale man: sympathiek en eenvoudig. Altijd met iedereen in de weer, zoals er weinig zijn. Hij was een man van vriendschap, vreugde en vrolijkheid.

Voetbal was zijn leven: Anderlecht en de nationale ploeg - de spelers, de trainers, de vedetten. Op recepties was hij er werkelijk altijd bij om foto's te nemen", aldus een aangedane Verschueren.

In 1998 reisde Jeanke voor de laatste keer mee met de nationale ploeg naar het WK in Frankrijk. Hij legde toen uit dat voetbal zijn leven was:

"Mijn liefde voor het voetbal is begonnen toen ik kadet was bij Anderlecht. Ik heb tot mijn veertigste gespeeld en heel wat knie-operaties ondergaan maar ik blijf het volgen. Sinds ik alleen ben is voetbal mijn tweede verloofde: als ze mij dát afpakken sterf ik."

Maar zondagnamiddag was het plots gedaan voor Jeanke: compleet onverwacht stuikte hij in elkaar en stierf in de armen van een vriendin, die hem nooit zal vergeten.

"Jeanke had een hart dat zo groot was dat ik het niet kan tonen. Maar iedereen zal zijn goedheid herinneren: hij heeft veel liefde gegeven aan de mensen," zegt Marie-Rose De Greef.

Voor zijn vrijwillige inzet werd hij twee jaar terug nog gelauwerd door de UEFA. Jean had altijd zijn fototoestel bij zich, wat hem zijn bijnaam opleverde.http://www.brusselni...geen-fotos-meer